fbpx

Vad är XML sitemap?

Undrar du vad en XML-sitemap är och hur du lägger till den på din WordPress-webbplats? En XML-webbplatskarta hjälper sökmotorer att enkelt navigera genom innehållet på din webbplats. Det ger dem en lista över allt ditt innehåll i ett maskinläsbart format.

Google har svårt att navigera på en webbplats och därför behöver den en ”karta” för att hitta rätt. Sitemaps är ett bra sätt att berätta för sökmotorerna om din webbplats och dess innehåll. Det är enkelt att skapa och skicka in en webbplatskarta till Google. I den här artikeln kommer vi gå igenom hur du gör precis det.

Innehållsförteckning

Vad är en XML sitemap?

En sitemap eller sidkarta är en XMLfil som listar allt innehåll på din webbplats. De sidor och filer, så som bilder och annat,  som du vill att sökmotorerna ska hitta, borde du ha med i din sitemap.

Ett exempel på hur en sitemap kan se ut

Nedan visar vi hur vår egen webbplatskarta ser ut. Är du nyfiken på hur din sitemap ser ut?  Skriv in dinwebbplats.se/sitemap.xml i ditt sökfält.

sitemap google search console

Vad behöver man en sitemap till?

Vaför ska man ha en XML sitemap? Det korta svaret är att sökmotorer använder din sidkarta till att crawla igenom innehållet på din webbplats. När sökmotorerna spindlar en sida, kollar den bland annat på  interna och externa länkar. De  hittar dock inte all information på det sättet.

För att Google ska kunna crawla din webbplats måste den först indexeras. 
Det är där webbplatskartor kommer in i bilden. Dessa berättar för Google (och andra sökmotorer) vart de viktigaste sidorna finns på din webbplats, för att den ska kunna spindla och indexera dem.

Så skapar du en XML sitemap i WordPress

Det finns flera sätt att skapa en XML-webbplatskarta i WordPress. Vi kommer att visa dig tre populära metoder för att skapa en XML-webbplatskarta i WordPress, och du kan välja en som fungerar bäst för dig.

Skapa en XML-sitemap utan ett WordPress plugin

Denna metod är mycket grundläggande och begränsad när det gäller funktioner.

Fram till augusti 2020 hade WordPress inte inbyggda webbplatskartor. Men i WordPress 5.5 släppte de en grundläggande XML sitemap-funktion.

Detta gör att du automatiskt kan skapa en XML-webbplatskarta i WordPress utan att använda ett plugin. Du kan helt enkelt lägga till wp-sitemap.xml i slutet av ditt domännamn, och WordPress kommer att visa dig standard XML-webbplatskartan. 

Såhär skickar du in din XML-sitemap till Google

Sökmotorer är ganska smarta när det gäller att hitta en webbplatskarta. När du publicerar nytt innehåll skickas en ping till Google och Bing för att informera dem om ändringar i din webbplatskarta.

Vi rekommenderar dock att du skickar in webbplatskartan manuellt för att säkerställa att sökmotorerna kan hitta den. Nedan ser du en bild på Google Search Console där du ska skicka in din sitemap.

sitemap google search console

Hur kan du använda XML-sitemap för att förbättra din webbplats?

Först måste du komma ihåg att XML-webbplatskartan inte förbättrar din rankning. Det en sitemap gör är att den hjälper sökmotorer att hitta innehåll, justera genomsökningshastigheten och förbättra din webbplats synlighet i sökmotorer.

Du måste hålla ett öga på statistiken över din webbplatskarta i Google Search Console. Det kan visa dig genomsökningsfel och sidor som utesluts från täckning, indexering. 
Google Search Console är enkelt att navigera i. Använd menyn på vänstersidan för att komma åt de olika funktionerna. 

Normalt kan Google besluta att hoppa över duplicerat innehåll, sidor utan innehåll eller mycket lite innehåll och sidor som utesluts av din webbplats robots.txt-fil eller metataggar.

Men om du har ett ovanligt stort antal uteslutna sidor, kanske du vill kontrollera dina inställningar i ditt SEO-plugin för att se till att du inte blockerar något innehåll.

Sammanfattning

Vi hoppas att den här artikeln hjälpte till att svara på alla dina frågor om XML-sitemap och hur man skapar en XML-webbplatskarta för din WordPress-webbplats.
Även om XML-webbplatskartor inte kommer att öka din ranking hos sökmotorer, tillåter de sökmotorer att bättre genomsöka din webbplats. Detta innebär att de kan hitta mer innehåll och börja visa det i sökresultat, vilket resulterar i mer söktrafik och förbättrad SEO-rankning.
Har du fortfarande frågor om XML sitemaps eller behöver hjälp med att få din webbplats att synas på sökmotorerna är du välkommen att kontakta oss.

Lycka till!

Prisförfrågan

Vi kontaktar dig inom 24 timmar.