fbpx

Vad är alt text?

Inom SEO finns det många saker att tänka på, varav en del är att optimera bilder. När du optimerar en bild är det viktigt att tänka på tre saker: filnamnet (bildens namn), URL-adressen och bildens alt-text. Vad är då alt-texter? I den här artikeln går vi igenom och rätar ut frågetecken kring alt-text.Det är viktigt att använda fler typer av innehåll än text på webbplatsen. De senaste åren har antalet videor exploderat, men bilder är också en viktig del. Ur SEO-synpunkt kan bilder användas för att driva mer trafik till en webbplats och för detta måste bilder ha alt- text.

Tre användningsområden för alt-texter

Alternativa texter för bilder behövs och används av främst tre olika anledningar:

  1. Människor med nedsatt syn eller andra som använder skärmläsare ska kunna förstå bilden. Därför behövs alt-texten som beskriver bilden som de annars inte kan se.
  2. Alt-texter visas om bilden av någon anledningen inte laddas. Det kan vara på grund av dåligt nät, eller någon annan anledning. Sidan går då fortfarande att förstå.
  3. Sökmotorer kan inte heller se bilder. De använder alt-texter för att förstå bilderna på sidan och kan därmed indexera bilden och din sida bättre.

Vad är en alt-text?

Google kan inte avgöra vad bildfilens innehåll är, så någon form av kod och beskrivning behövs för att förklara syftet med bilden. Alternativ text är text som beskriver vad bilden innehåller.Tekniskt sett är alt-texten en liten tagg som läggs på HTML-koden för en bild. Själva koden ser ut så här:
<img src=”bildnamn
.jpg” alt=”här-ska-alt-texten-skrivas-in”>Vi människor ser själva bilden men inte Google, som ser koden som en bild.
När bilden av olika anledningar inte kan visas, ser besökaren den alternativa texten istället. Därav namnet ”alt-text”.

Har bilden inget syfte behöver den ingen alt-text

Ibland har bilder inget syfte. Bilder kan vara enbart där för utsmyckning. Då behöver du inte skriva någon alt-text alls. Eftersom den som inte ser bilden inte missar någonting mer än lite utseende gör det ingen skillnad. Tvärtom skulle en alt-text kunna förvirra besökaren.

Hur skriver man en bra alt-text?

Det sägs ofta att en bild säger mer än tusen ord. För Google, som inte kan se bilder som vi gör, behöver vi hjälp i form av alternativ text.
  1. Beskriv bilden noggrant och specifikt.
  2. Håll texten relativt kort. Sikta på maximalt 125 tecken.
  3. Använd dina nyckelord på sidan även i alt-texten. Det skapar sammanhang för både besökare och sökmotorer.
  4. Fokusera främst på de som inte kan se bilden.
  5. Skriv aldrig ”bild på” i din alt-text. Alla vet att det är en alternativ text istället för en bild. Det behöver du inte skriva.

Alt-texter: Sammanfattning

Flera andra faktorer (förutom bildalternativ text) spelar också roll för att kunna rangordna i Googles bildsökning. Bland annat bildens format, bildens storlek och proportion är också viktiga och behöver tänkas på. Dessutom kommer bilder som är för stora att göra att webbplatsen laddas långsamt, vilket naturligtvis kommer att påverka webbplatsen negativt. Allt detta kan låta svårt och komplicerat, men när du väl börjar göra det på några bilder så blir det snabbare och lättare!

Prisförfrågan

Vi kontaktar dig inom 24 timmar.