fbpx

En guide för att snabba upp en WordPress hemsida (2022)

Att ha höga poäng i Google Page Speed insights är ett gott tecken på att du har en webbplats som är lämplig för dess ändamål. Ett av våra favoritverktyg som vi använder för att testa webbplatsers prestanda är GTMetrix.

Vad är Google PageSpeed Insights?

Google PageSpeed Insights är en uppsättning kostnadsfria verktyg som utvärderar hur snabbt din webbplats laddas. Det ger också din webbplats två hastighetspoäng på upp till 100 – en för mobil och en för dator.

Du bör sikta på en poäng på 90 eller högre. En poäng under 50 är officiellt långsam och behöver brådskande förbättringar. Vi kommer att ge  dig några tips och rekommendationer för att förbättra resultaten i Google PageSpeed för din WordPress-webbplats nedan.

För att kontrollera din webbplats prestanda så finns det olika sätt, ett är att gå till sidan Google PageSpeed Insights och helt enkelt skriva in din webbadress. Det är värt att kontrollera dina Google PageSpeed-resultat regelbundet och försöka förbättra dem med tiden.

Vad är GTMetrix?

GTMetrix är ett verktyg som hjälper användare att optimera sin webbplats för både hastighet och SEO-ändamål. En långsam webbplats kommer att frustrera besökarna och skicka dem någon annanstans. En snabbare och mer responsiv webbplats kommer att hålla dem mer engagerade och fokuserade på sidans innehåll.
Dessutom använder Google sidhastighet i sina rankningsalgoritmer. Därför kan en webbplats med snabbare prestanda rankas högre i sökmotorsresultat.

Webb of Sweden GTMetrix score

Rekommendationer för att göra din WordPress hemsida snabbare

Steg 1 – Optimera bilder

Har du bilder på din webbplats så kommer de bidra till den stora totala sidstorleken och det kommer i sin tur ha en inverkan på sidans laddningstid.

Man kan optimera bilder antingen själv, eller via plugins. Plugin som WP-Smush eller ShortPixel Image Optimizer låter webbplatsägaren komprimera bilder efter att de har lagts till på webbplatsen – Ladda bara ner plugin-programmet, installera och optimera.
Med WordPress 5.8 så kan man använda sig av webp bilder istället för de vanliga png eller jpeg!

Steg 2 – Aktivera cachelagring

Det finns många caching-plugins tillgängliga för WordPress både gratis och betalversioner, kolla igenom de olika så att ni väljer det som passar era behov.
Vi på Webb of Sweden erbjuder webbhotell för din WordPress hemsida med bl.a. inbyggt cache kostnadsfritt, så att du slipper koncentrera dig på dessa delar!
När du har laddat ner ett cacheplugin som du känner dig nöjd med så ska du kolla över:

Cachesystem
Förminska HTML
Förminska Css
Kombinera Css
Gzip
Webbläsarcache

Steg 3 – Kombinera CSS och Javascript

När du optimerar CSS och Javascript så kan saker på din hemsida bete sig konstigt eller försvinna, var därför uppmärksam på de ändringar du aktiverar eller inställningar du ändrar. I det cacheplugin du väljer att använda ska du se över dessa inställningar:

Optimera HTML-kod
Optimera JavaScript-koden
Optimera CSS-koden

Steg 4 – Aktivera ett CDN

Ett content delivery nätverk, (CDN) är ett system av servrar spridda över flera datacenter runt om i världen. När en användare besöker din webbplats kommer de att få innehåll från servern närmast dem.

Den mest populära CDN är Cloudflare – för att aktivera måste du registrera dig och lägga till din webbplats. När detta är gjort måste du ändra dina namnservrar så att domänen ser mot Cloudflare. Detta kan ta upp till 24 timmar för DNS att uppdatera men är vanligtvis mycket snabbare.

Vill du slippa göra detta själv? Vi på Webb of Sweden webbyrå i Malmö erbjuder kostnadsfritt CDN till alla våra webbhotellspaket.

Fler rekommendationer för att snabba upp din WordPress webbplats

Fler rekommendationer för att få ett bättre resultat är:

  • Webbhotell – en stor del i laddningstiden för din hemsida har mycket med vilket webbhotell du använder och var de har sina datacenter. Vårt webhotell har datacenter på 6 platser runt om i världen där de flesta ligger på 2-4 datacenter. Kontakta oss här för att få hjälp med ditt webbhotell. Vi flyttar din WordPress hemsida kostnadsfritt!
  • Begränsa antalet plugins som du använder – plugins är det enklaste sättet att blåsa upp en webbplats.
  • Visa bilder i rätt storlek. Välj fotografiska bilder noggrant och undvik bilder med mycket detaljerade bakgrunder.
  • När du uppdaterar plugins och WordPress, eller lägger till nytt innehåll, kan dina PageSpeed-resultat ändras, så det är värt att kolla då och då med ett verktyg som GTMetrix.

Sammanfattning

Som ett riktmärke skulle vi sikta på att ha en nedladdningshastighet på under 2 sekunder och en PageSpeed-poäng över 90 %.

Det många olika faktorer som påverkar hur snabbt en hemsida laddas, och några av de är:

  • Sidans storlek i MB
  • Antal “requests” (eller hur många filer som laddas hem)
  • Om sidan är cachad eller inte
  • Om inte, hur lång tid det tar för servern att generera sidan med hjälp av PHP+MySQL
  • Många och avancerade JavasScript på sidan
  • Mängden CSS-kod

Med detta i åtanke så finns det alltså olika aspekter man kan jobba med för att snabba upp din hemsida: minska sidans storlek, minska antalet filer som laddas, aktivera cachning samt hålla koden så ren som möjligt (läs: använd så få plugin som möjligt).

Om du behöver hjälp med att förbättra prestandan på din webbplats hjälper vi på Webb of Sweden gärna till.
Vi är en webbyrå i Malmö som, förutom bygger hemsidor i WordPress och Woocommerce, även erbjuder tjänster som SEO, support & underhåll, e-handelslösningar och webbhotellspaket.

Prisförfrågan

Vi kontaktar dig inom 24 timmar.