Gutenberg 13.0

Gutenberg 13.0 och förbättringar i WordPress 6.0

WordPress släppte Gutenberg version 13.0 som innehåller många förbättringar som tar det flera stora steg närmare att bli den lättanvända webbplatsbyggare som den är tänkt att vara.

Den här uppdateringen av Gutenberg är en viktig milstolpe eftersom funktionerna i detta plugin kommer att inkluderas i kärnan av WordPress 6.0, som för närvarande släpps den 24 maj 2022 och det är en mycket stor sak i publiceringsvärlden.

WordPress Gutenberg Editor

Gutenberg är en webbplatsbyggare i visuell stil utformad för att göra det enklare för utgivare att bygga webbplatser.

Med Gutenberg kan du bygga en webbplats genom att dra och släppa eller peka och klicka på gränssnittet på en virtuell canvas som kan visualiseras hur den kommer att se ut när du designar den.

Istället för att skriva kod manipulerar utgivaren med denna typ av webbplatsbyggande som sidhuvudet eller sidfoten. Dessa webbsideselement kallas Blocks.

Detta är ett sätt att bygga webbplatser som har funnits länge i olika former, åtminstone sedan slutet av 1990-talet med introduktionen av Macromedia (nu Adobe) Dreamweaver webbplatsbyggande programvara.
På den tiden kallades denna stil att skapa webbsidor ofta som ett WYSIWYG-gränssnitt (What You See is What You Get).

WordPress-plugins som Divi och icke-WordPress SaaS webbplatsbyggande plattformar har i flera år hjälpt utgivare att bygga webbplatser med ett visuellt gränssnitt för webbplatsbyggare.

Gutenberg är WordPress version av det visuella webbplatsbyggargränssnittet som gör det enklare att bygga en webbplats.

Fördelen med Gutenberg är att den är en del av själva WordPress-kärnan, vilket (i teorin) hjälper till att få webbplatser byggda med Gutenberg att prestera snabbare än att använda ett plugin från tredje part.

Gutenberg 13.0 erbjuder flera förbättringar som kommer att hjälpa WordPress 6.0 att vara ett viktigt steg framåt för publiceringsvärlden och det är väldigt spännande.

Gutenberg Blocks

Gutenbergs designgränssnitt beskrivs med ordet block. För designändamål är en webbsida indelad i sektioner som kallas block.
Den övre delen känd som rubriken är ett block. Navigeringsmenyn är ett block. Och sidorna där olika widgets går är också ett block.
Varje block kan flyttas runt och manipuleras för att skapa en webbdesign.
Så blocket högst upp på sidan där den utvalda bilden går kan utformas individuellt med en enkel peka och klicka. Klicka bara på blocket du vill lägga till text till eller en bakgrundsbild till och välj sedan från en kontextmeny för att göra vad du vill göra.

Sidnivåmönster (Page Level Patterns)

Detta är en banbrytande funktion som flyttar Gutenberg flera steg närmare att vara en lättanvänd webbplatsbyggare. Mönsterfunktionen introducerades 2020 i Gutenberg version 7.8 som ett API för utvecklare att använda för att skapa layoutmönster för delar av en sida. Vad den senaste versionen av mönsterfunktionen gör är att aktivera sidmallar som kan väljas som utgångspunkt för att skapa en webbsideslayout.
Så istället för att starta en webbsida från början kan en utgivare börja med ett förkonfigurerat mönster för en hel sida och sedan anpassa sidan därifrån. Detta är en funktion som redan är vanlig i många befintliga WordPress-sidbyggare såväl som i SaaS-webbplatsbyggare. Så det är ett definitivt steg framåt för WordPress att äntligen ha den här funktionen.

Stack- eller radlayoutmanipulation

För att fortsätta med målet att göra WordPress lätt att designa, tillåter den nya versionen av Gutenberg att organisera utvalda block som en layout av block eller rader. Och därifrån kan en utgivare använda den sammanhangsberoende menyn för att ytterligare manipulera designen.

Block gränskontroll

Detta är en förfining av en redan befintlig funktion med en ny BorderControl-komponent. En kontextmeny ger ett sätt att kontrollera gränserna runt blocket för att ändra stil, färg och bredd.

Använd utvald (cover image) bild i Cover Block-knappen

Ett (cover block) omslagsblock, är ett specialiserat block som kan användas för att skapa hero sektionen högst upp på sidan. Bakgrunden på blocket kan vara en färg, en bild eller en video. Uppdateringen av omslagsblocket lägger till en knapp så att den omedelbart kan använda den utvalda bilden för webbsidan. Det låter som en liten sak men det är faktiskt en viktig funktion.

Det finns många fler kumulativa förbättringar av Gutenberg 13.0 som tillsammans bidrar till att göra detta till en meningsfull uppdatering av WordPress-blockredigeraren som så småningom kommer att gå vidare till nästa version av WordPress, version 6.0.

Läs det officiella WordPress-meddelandet nedan.

What’s new in Gutenberg 13.0?

 

Offertförfrågan

Tack för ditt meddelande!
Vi återkommer inom kort

Har du fler frågor eller funderingar är du välkommen att maila oss på info@webbofsweden.se