fbpx

Göra en hemsida: En guide i 6 steg

6 Enkla steg för att bygga en hemsida

Vi på Webb of Sweden vet att göra en hemsida är en viktig del av att lyckas online. Att skapa en hemsida kan dock verka skrämmande, särskilt om du inte har någon erfarenhet av webbutveckling. Men oroa dig inte – med rätt verktyg och lite tid och ansträngning kan vem som helst skapa en hemsida som ser professionell ut och fungerar bra.

I den här guiden kommer vi att gå igenom stegen för att skapa din egen hemsida. Vi kommer att täcka allt från att välja en domän och en värdplats till att designa och publicera din hemsida. Följande är de steg du behöver följa:

Göra hemsida

Steg 1: Välj en domän

När du har en plan för din hemsida, är det dags att välja en domän och en värdplats. Din domän är din hemsidas adress, t.ex. www.mittföretag.se, och värdplatsen är där din hemsida lagras och kan besökas av besökare. Det finns många olika leverantörer av domäner och värdplats, så det är viktigt att välja en pålitlig och säker leverantör som passar dina behov och budget. En domän är den adress som besökare kommer att skriva in i sin webbläsare för att komma till din hemsida. Det är viktigt att välja en domän som är enkel att komma ihåg och som beskriver vad din hemsida handlar om. 

Steg 2: Välj ett webbhotell

En värdplats är där din hemsida kommer att lagra och hantera alla dina filer. Det finns många olika värdplatser att välja mellan, så det är viktigt att välja en som passar dina behov och budget.
De största leverantörerna av webbhotell såsom Misshosting, Loopia och One.com erbjuder one-click installers för t.ex. WordPress samt sina egna versioner av hemsideverktyg som ofta är väldigt enkla att använda men begränsade. Efter val av webbhotell så kan du börja med att skapa hemsidan

Steg 3: Välj en plattform (CMS)

Ett CMS, eller Content Management System, är en mjukvara som används för att skapa, hantera och publicera digitalt innehåll på en webbplats. CMS gör det enkelt för användare att skapa och publicera innehåll på webben, utan att behöva ha avancerade tekniska färdigheter eller förståelse för webbutveckling.

Det finns många olika plattformar att välja mellan när du skapar din hemsida. WordPress är en av de mest populära plattformarna, men det finns också andra alternativ som Wix och Squarespace.

Tänk på det här när du ska välja ett CMS:

 1. Definiera dina mål: Innan du väljer ett CMS, bör du definiera dina mål med webbplatsen. Vilken typ av innehåll vill du publicera och vem är din målgrupp? Vilka funktioner behöver du för att uppnå dina mål?

 2. Utvärdera dina behov: Vilka funktioner och verktyg behöver du för att skapa och hantera ditt innehåll? Behöver du till exempel ett CMS med inbyggd e-handel, flerspråkighet, eller en enkel gränssnitt för att redigera innehåll?

 3. Säkerhet: Säkerhet är en viktig faktor att tänka på när man väljer ett CMS. Se till att CMS:et du väljer har en bra säkerhetsfunktion, som skydd mot skadlig kod och spam.

 4. Skalbarhet: Se till att CMS:et kan växa med din webbplats, både när det gäller funktioner och trafik. Det är viktigt att välja ett CMS som kan anpassas efter dina framtida behov.

 5. Användarvänlighet: Det är viktigt att välja ett CMS som är enkelt att använda, även om du inte har någon erfarenhet av webbutveckling. Se till att CMS:et har en enkel och intuitiv gränssnitt.

 6. Support och dokumentation: Se till att CMS:et har tillgänglig support och dokumentation om du skulle behöva hjälp eller stöd. Det kan också vara bra att undersöka om det finns en aktiv användargrupp eller forum där du kan få hjälp och tips från andra användare.

Steg 4: Välj ett tema och designa din hemsida

När du har valt en plattform är det dags att välja ett tema och designa din hemsida. Det är viktigt att välja ett tema som passar din nisch och som ser professionellt ut. Du kan också anpassa temat ytterligare genom att ändra färger, typsnitt och layout.

Steg 5: Skapa innehåll

Innehåll är en viktig del av din hemsida. Skapa engagerande och informativt innehåll som beskriver din verksamhet och vad du erbjuder. Detta kommer att hjälpa besökare att förstå vad din hemsida handlar om och varför de ska välja dig.

Vikten av bra Copy-writing för en hemsida:

En viktig aspekt när man bygger en hemsida är att skriva en bra copy. Texten på din hemsida har en avgörande roll för att locka till läsning, öka engagemang och få besökare att utföra en handling. Det är dock vanligt att många bara skriver text till sin hemsida utan att tänka igenom budskap, ton och vem texten är riktad till. Genom att lära sig några grundläggande tekniker inom copy-writing kan du få ut mer av din hemsida.

Här är några snabba tips:

 1. Skriv din text så att den vänder sig till och fokuserar på din målgrupp. Du vill att din text ska vara relevant och intressant för din målgrupp och hjälpa dem att uppnå sina behov.

 2. Fundera över vad din målgrupp kan få ut av ditt erbjudande och presentera det tydligt. Visa hur din produkt eller tjänst kan lösa deras problem eller förbättra deras liv.

 3. Fokusera på att lösa problem – förstå din målgrupps ”pain-points” och lös dem. Skriv om hur din produkt eller tjänst kan hjälpa din målgrupp att övervinna sina utmaningar.

 4. Disponera texten väl med titlar, ingresser, citat och punktlistor. Använd olika formateringar för att göra texten lättläst och överblickbar. Läsare skannar ofta en text snabbt för att se om det är värt att läsa vidare.

 5. Fundera på om texten ska vara personlig (du:ande) eller akademisk. Valet beror på vad som passar din målgrupp och ditt varumärkes röst.

Genom att tänka på dessa tips kan du skriva en effektiv och engagerande copy som kommer att bidra till att din hemsida presterar bättre och hjälpa dig att nå dina mål.

Steg 6: Publicera din hemsida

När du har valt en domän, webbhotell, plattform, tema och skapat ditt innehåll är det dags att publicera din hemsida. Detta görs vanligtvis genom att klicka på en ”publicera”-knapp i din plattform. Du kan sedan se din hemsida i din webbläsare och börja marknadsföra den.

Fler tips för att skapa en framgångsrik hemsida

Att skapa en hemsida är bara en del av processen för att bli framgångsrik online. Här är några fler tips för att hjälpa dig att lyckas:

 • Skapa kvalitativt innehåll: Skapa engagerande och informativt innehåll som beskriver din verksamhet och vad du erbjuder. Detta kommer att hjälpa besökare att förstå vad din hemsida handlar om och varför de ska välja dig.

 • Optimering för sökmotorer: Optimera din hemsida för sökmotorer genom att använda relevanta nyckelord och meta beskrivningar. Detta kommer att göra det enklare för potentiella kunder att hitta din hemsida.

 • Använd sociala medier: Använd sociala medier för att marknadsföra din hemsida och öka din synlighet online. Dela länkar till din hemsida på dina sociala medier-konton och använd relevanta hashtags för att nå en större publik.

 • Uppdatera regelbundet: Uppdatera din hemsida regelbundet med nytt innehåll och nya funktioner. Detta kommer att visa besökare att du är aktiv och engagerad i din verksamhet.

 • Skapa en responsiv design: Skapa en responsiv design som fungerar bra på alla enheter, inklusive mobila enheter. Detta kommer att göra det enklare för besökare att använda din hemsida oavsett vilken enhet de använder.

Slutsats

Att skapa en hemsida kan verka skrämmande, men med rätt verktyg och lite tid och ansträngning kan vem som helst skapa en hemsida som ser professionell ut och fungerar bra. Genom att följa stegen i den här guiden och använda våra tips och tricks kan du skapa en framgångsrik hemsida som hjälper dig att nå ut till din publik online.
Tveka inte med att kontakta oss om du behöver hjälp eller rådgivning om att bygga din hemsida.

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning

Om oss
Webb of Sweden är en av Sveriges snabbast växande webbyrå inom webbutveckling, sökmotoroptimering och Google Ads. Vi bidrar med strategi, design, innehåll, utveckling och teknik.
Följ oss
Har du frågor?

Ta gärna kontakt med oss!

Prisförfrågan

Vi kontaktar dig inom 24 timmar.